Szakembereink

 • Kiss Ferenc – ügyvezető, tulajdonos
  Dr. Kiss FerencSokszor viccelődtem vele: „Nekem gyógyvíz folyik az ereimben” A tréfa, valósággá vált az elmúlt évek során. Tradicionális „fürdős család” második fiú gyermekeként a Szt. Lukács Gyógyfürdőben nőttem fel. A Budapest Gyógyfürdői Zrt-nél eltöltött éveim alatt a fürdőket kívül-belül megismertem. Volt időszak, mikor főmérnökként irányítottam a budapesti műemlék fürdők felújítását, és volt időszak, amikor a szolgáltatásukért feleltem. Közel 15 éve kutatom a magyar történelmi fürdőkultúra hagyományait. Szenvedélyem egyik gyümölcseként 2008-ban a Magyar Fürdőszövetségben hagyományteremtő céllal meghirdettük a Magyar Fürdőkultúra Napját. Cégemet azért alapítottam, hogy a jövőben a magyar fürdők Európa legszebb, legjobb fürdőhelyei legyenek, és történelmi múltunkban gyökerező hagyományainkhoz méltó módon üzemeltessék azokat.

Személyes mottóm: “Amiként kezdtem, végig az maradtam.
Ahogyan kezdtem, mindvégig azt csinálom. ” /Pilinszky János/

 • Szabó Zoltán – vezető tanácsadó, egyetemi adjunktus

  Hévízi családba születtem, így a fürdőkultúra sajátosságai az életem részévé váltak. A turizmus-vendéglátás és a közgazdász tanári képzés minden szintjén végzettséget szereztem, melyet szakmai gyakorlattal egészítettem ki. A közel 30 éves szakmai gyakorlatom jelentős részét Hévízen a szállodaiparban és a turizmus település szintű irányításában, tapasztalataimat további hazai és külföldi fürdővárosokban szereztem. A Pannon Egyetem Georgikon karának egyetemi adjunktusa vagyok és a Magyar Fürdővárosok Szövetségének titkára. Munkám során fokozatosan ismertem fel a gyógyvízre alapozott fürdőváros-fejlesztés társadalmi-gazdasági hatásait, amely mára a fő kutatási területem lett. Véleményem szerint a településfejlesztés fontos eleme a fürdők fejlesztése, ebből adódóan a fürdők gyakran jelentősen meghatározzák az adott település arculatát, gazdasági szerepét, kultúráját. Meggyőződésem, hogy a fürdőváros-fejlesztéseken keresztül közösen sokat tehetünk a magyar fürdőkultúra fejlesztéséért.

 • Praznovszky Hajnal – tanácsadó
  Praznovszky HajnalAz Egyesült Királyságban tett utazásaim során szerettem bele igazán a turizmusba – bár elméleti kérdéseivel már testnevelés-rekreáció (tanári) szakon folytatott tanulmányaim során is találkoztam. Turisztikai szakértői diplomám megszerzése után elsősorban egészségturisztikai projektekkel volt szerencsém foglalkozni, de a kulturális és örökségturizmus témaköre is közel áll a szívemhez.
  Azért csatlakoztam a Magyar Fürdőkultúra Kft. csapatához, mert úgy érzem, itt minden érdeklődési körömet érintően eddig megszerzett tudásom és tapasztalatom hasznosításával olyan értékek megőrzését segíthetem, amelyek mindannyiunk és egyben hazánk javára válhatnak.
 • Hefelle Karolina – építész tanácsadó
  Okleveles építészmérnök vagyok. 1998 óta dolgozom építészként. Számos építész irodának dolgoztam, az utóbbi öt évben többségében műemléki fürdőfelújításokkal foglalkozó projekteken. Fürdők tervezésekor találkoztam azzal a problémával, hogy kevés a rendelkezésre álló szakirodalom, amely segítheti a Tervezőt. Felismerve a jelenlegi fürdőfejlesztések – ismeret és tapasztalat hiánya miatt kialakult – tervezői hibáit, segítő szándékkal csatlakoztam a Magyar Fürdőkultúra Kft. csapatához. Jelenleg saját építész irodámat, az APLUSSTUDIO-t vezetem, ami építészeti-, belsőépítészeti tervezéssel valamint kivitelezéssel is foglalkozik.
 • Adorján Györgyné, Lívia – kiállítás szervező
  35 évig könyvtárosként dolgoztam, 2008-ban a budapesti Vörösmarty Gimnázium könyvtárosaként vonultam nyugdíjba. Munkám során nagyon szerettem a kutatói munkákat, az iskolában több kiállítást készítettem. Nyugdíjba vonulásom után jelenlegi lakhelyemen, Sülysáp híres szülöttjének, Szirtes Ádám színész emlékére kiállítást szerveztem.
  Férjem Adorján György, a Rudas és a Dagály fürdő üzemvezető helyettese volt, aki sajnos ez év /2011./ májusában elhunyt. Az ő emlékére és a fürdő iránti szeretete hozzá járult ahhoz, hogy a Magyar Fürdőkultúra Kft felkérésére boldogan vállaljam egy vándor és egy állandó fürdőkultúra kiállítás megszervezését a lelkes csapat többi tagjával.
 • Sellei Máté – gyógymasszőr
  2000-ben kezdtem, egyre behatóbban foglalkozni a hazai és a Dél-Németországi egészség és wellness világgal. A masszázs, mint a fürdőkultúra szerves része megtetszett.  2004-ben gyógymasszőri vizsgáim után. Először a Margitszigeti Thermal Hotel gyógyászatán majd a Széchenyi Gyógyfürdőben helyezkedtem el. A két intézményben mintegy 12 ezer gyógy- és frissítő masszázskezelést végeztem, megismerve a külföldi és a hazai vendégek igényeit és problémáit. Immáron saját vállalkozásomban dolgozom, mint masszőr. Egyéb szakképzettségem: ingatlankezelő. A Magyar Fürdőkultúra Kft. Célkitűzéseivel teljes mértékben azonosulni tudok. A Hazai Fürdőkultúránk újra élesztése, terjesztése és fejlesztése véleményem szerint: Olyan nemes cél, amiért érdemes összefogni.
 •  Kamarás Ádám – turisztikai tanácsadó
  Személyes beállítottságom alapján a turizmussal összefüggő pályát választottam, amelynek szakmai elméleti alapjait az elvégzett turisztikai és a jelenlegi kulturális örökség tanulmányaim képezik.
  Hivatásaim szorosan kapcsolódtak az egészségturizmus területéhez. A vízzel és a fürdők világával a Budapesti Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-nél eltöltött évek alatt ismerkedtem meg, a gyógy- és egészségturizmus szervezésével pedig klímaterápia vonatkozásában. Szemléletmódomra a komplexitás jellemző: a gyógyvíz, az egészség mellett a kultúra világában is valódi értékteremtést képes véghezvinni.
 • Bessenyei Mónika Rita – wellness tanácsadó
  Magyar, német és turizmus szakokon szereztem diplomát Pécsen, közben német és svájci egyetemeken tanultam. 1999-ben írtam szakdolgozatot Svájc turizmus marketingjéről, azóta foglalkozom a turizmus iparág szereplőinek és termékeinek összehangolásával. Jelenleg wellness tanácsadóként egy olyan fitness-wellness központ létrehozásán dolgozom, ahol az online kor embere közelebb kerülhet a testi-lelki-szellemi harmónia eléréséhez és fenntartásához. A Magyar Fürdőkultúra Kft. csapatának azért lettem tagja, hogy velük együttműködésben részt vállalhassak a hazai fürdőélmény gazdagításában.
 • Szőke Tünde Mónika – spa menedzser, főiskolai oktató
  Jogi szakokleveles közgazdászként kerültem Budapestre, majd hamarosan a fürdők világába cseppentem. 2000-es évek elején, amikor elindult a hazai fürdők fejlesztésének hulláma, tanácsadóként együtt tanultuk a fejlesztésekkel az olyan új fogalmakat, mint wellness, s amelyek ma már mindenki tud és ismer. Számos belföldi és külföldi fürdőt meglátogattam, sok tapasztalattal és kedves baráttal lettem gazdagabb ennek a csodálatos világnak köszönhetően. A korábbi Heller Farkas Főiskolán (ma BKF) 2004 óta tanítom az egészségturizmus különböző területeit. Az utóbbi években a kulturális és rendezvényturizmus területén dolgozom Nagykarácsonyban, ahol elsősorban a gyermekek számára szerzünk örömöt, de az egészségturizmus iránti elkötelezettségem megmaradt, így boldogan csatlakozom a Magyar Fürdőkultúra Kft. csapatához eme nemes cél érdekében.
 • Hojcska Ágnes Erzsébet – egészségturisztikai tanácsadó

Fiatal korom óta a testmozgás és a gyógyítás áll az érdeklődésem középpontjában. Ezt a két területet kiválóan ötvözi a gyógytornász-fizioterapeuta hivatás, mely területen 2003-ban szereztem diplomát (BSc) a DEOEC-EFK gyógytornász szakán. 2004-ben ragadott magával a fürdők világa, amikor a Gyulai Várfürdő gyógytornásza, majd ugyanitt 2009-től a gyógyászat vezetője lettem. Közel tíz éves gyakorlatot szereztem a fizioterápia, ezen belül is a hidro- balneoterápiában. Fizioterápiás ismereteimet 2005 óta nemcsak a gyógyítás területén hasznosítom, hanem a jövő szakembereinek képzésében is OKJ-s képzésekben, valamint több felsőoktatási intézményben. 2013 tavaszától Hévízen folytatom eddig megkezdett munkámat, neves szakemberek együttműködésével. 2014 tavaszán a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán, a Magyarországon elsőként induló Fizioterápia mesterképzésen szereztem okleveles fizioterapeuta (MSc) diplomát, továbbá nemzetközi kapcsolatok útján is bővítem tudásomat. A fizioterápia területe nagyon sok lehetőséget rejt hazánk fürdőkultúrájának fejlesztésében, mely lehetőségek kiaknázását szeretném segíteni a Magyar Fürdőkultúra Kft. szakembereivel együttműködésben.