HELY- ÉS FÜRDŐTÖRTÉNELEM BUDAPEST, III. KERÜLET

RÓMAI FÜRDŐ avagy egy strand a római légiók hagyatékán

A Nyugat-római birodalom keleti határa a Dunáig nyúlt. A légiók, előretörésükkor minden olyan helyen, ahol a természeti adottságok megengedték, katonai táborvárosokat építettek. Mi kellett a városok építéséhez? A legfontosabb éltető elem, a VÍZ. Pannonia területe bővelkedett ilyen területekben. Az egyik leghíresebb ilyen terület Aquinqum, magyarul “Bővíz”.

Ez a terület bővelkedett forrásokban, melyekre építkezve fürdőket, lakóházakat, és természetesen cirkuszt építettek a rómaiak. De itt található Pannonia legnagyobb római fürdő emléke a Thermae Maiores, és a leghosszabban fennmaradt vízvezeték-rendszer, az ún. Aquaductus is.

Buda északi részén fakadó bővizű 22 C-os forráson mindig is fürdőt üzemeltettek.  A XIX. sz. végén a Római Fürdő a Ringer család tulajdonában volt. Az államosítás keretében 1949-ben vette át a Fővárosi Fürdőigazgatóság.

2002-ben a Széchenyi Terv keretében felújított strandfürdő területén több helyen feltárásra kerültek a római kori emlékek. Ekkor kerültek kialakításra a fürdő római jellegét hangsúlyozó építészeti elemek, mint a timpanonos elrendezésű pénztár és fogadó épület, valamint területi zuhanyozók.

HAGYOMÁNY ÉS EGÉSZSÉG EGY FORRÁSBÓL…

Kérjük támogassa kulturális törekvéseinket Facebook oldalunk lájkolásával.

Nyerjen fürdőbelépőt a Facebook-on minden hétfőn induló Játsszatok… Nyerjetek… Fürödjetek… játékunkon.

www.facebook.com/MagyarFurdokultura

Magyar Fürdőkultúra Kft.

Hozzászólások lezárva.