ISMERETTERJESZTÉS A FÜRDŐK KEDVELŐINEK

A FINN SZAUNA

Hazánk rendkívül színes fürdőkultúrájának alakulásában komoly szerepet játszott az északi és az orosz nép fürdőkultúrája. A termoterápia egyik legelterjedtebb módja, a szauna kultúra a XIX. század vége felé kezdett elterjedni hazánk területén. Ma a legelterjedtebb szauna az ún. finn szauna.

Egy mondás szerint, ha a finn ember telket vásárol, hogy házat építsen, a telken először a szaunát építi fel. Való igaz… A finnek életébe központi szerepet játszik a szauna. Ma is vannak vidékek, ahol a szaunában élik az életüket a finn emberek. Ott esznek, oda hívják vendégeiket, sőt egyes vidékeken a szaunában szülnek a finn nők és ott is ravatalozzák fel halottaikat.

De milyen is az igazi finn szauna?

A finn szauna fából és kizárólag fából készül. Nincs helye a szaunákban – még rögzítő elemként sem – a fémeknek. Gondoljuk el, milyen érzés enne egy 80 C-os fémhez hozzáérni egy szaunában…

Az eredeti fűtését fa tüzelésű kályha biztosította, mely a helyiség sarkában, vagy közepén volt található. Innen az eredeti neve is: füstös szauna.

Hogyan szaunáznak a finnek?

A szaunát szoba hőmérsékleten tartják. Bőrüket megtisztítva és pár perces meleg vizes kéz- és lábfürdő után foglalják el helyüket a szaunában a finnek. Ezek után kezdik el a szauna felfűtését. A szaunát a bent ülőkkel együtt fűtik fel 100 C fölé, néha 120 C-ig. A finnek versenyt űznek, ki bírja tovább a bent tartózkodást, de általában 20-30 percig tart egy szeánsz. A szaunát elhagyva jeges vízben hűtik le magukat a szaunázók.

Természetesen ez a módszer egy közösségi fürdőben kivitelezhetetlen, ezért nem terjedt el széleskörűen a hazai közfürdőkben sem.

Milyen az elterjedt finn szauna?

Fából készült borítással ellátott épített kabin., leggyakrabban üveg ajtóval. A levegő felforrósítását elektromos kályhával biztosítják., melynek tetején vulkanikus kőzetet hevítenek.  A jó szauna legalább 3 szintes. Alul 40 C, középen 60-80 C, legfelül 80-100 C hőmérséklet uralkodik. A helyes szauna használat során megtisztálkodva ülünk a szaunába. A benntartózkodás időtartamát, mely edzettségtől függ – általában 10-20 perc –  javasolt 3 részre bontani. Az első harmadban ülve, a második harmadban fekve, a harmadik harmadban újra ülve töltsük az időt. A szaunázást hideg vizes merülő fürdővel fejezzük be, majd 10-15 perces pihenéssel folytatjuk. Ezt a körfolyamatot ismételjük 3-4 alkalommal egymást követően.

Élettani hatása:

A szaunázás során a szív munkája 80 %-al, a pulzus 50 %-al növekedik. Fokozódik a verejték kiválasztás, a bőr erek kitágulnak, a faggyúmirigyek kitisztulnak, a bőr felhámrétege lekopik, az izomzat kilazul, az anyagcsere fokozódik, a vérnyomás csökken, a szervezet ellenálló képessége növekszik.

A hidegvizes fürdőzéskor a bőr-erek hirtelen összehúzódnak, a vérnyomás ismét emelkedik, a keringés javul. A szaunázás igen megterhelő lehet, ezért idősebbeknek inkább hőlégfürdő, vagy gőzkamra kezelés javasolt, de ezekről majd a következő alakalommal.

HAGYOMÁNY ÉS EGÉSZSÉG EGY FORRÁSBÓL…

Kérjük támogassa kulturális törekvéseinket Facebook oldalunk lájkolásával.

Nyerjen fürdőbelépőt a Facebook-on minden hétfőn induló Játsszatok… Nyerjetek… Fürödjetek… játékunkon.

Magyar Fürdőkultúra Kft.

Hozzászólások lezárva.