HELY- ÉS FÜRDŐTÖRTÉNELEM

 

ERZSÉBETI GYÓGYFÜRDŐ, AVAGY EGY UNIKÁLIS GYÓGYVÍZ A NŐI BAJOKRA…

 

Pesterzsébeten, Budapest XX. kerületében az 1920-as évek végén a Gubacsi hídtól közvetlenül délre létesült egy strandfürdő. 1932-ben fúrtak egy kutat, melynek különleges összetevői – sós-jódos – és gyógyhatása miatt minősített gyógyvízzé nyilvánítottak. A terület Földváry János magántulajdonában volt, aki kád és medence fürdőket, valamint egy 12 szobás szállodát építetett. A II. Világháborút követően az államosítás keretében került a fürdő a Fővárosi Fürdőigazgatósághoz. 1950 körül új épületet emeltek rá. A 3 gyógyvizes medence mellet forró hőlég és gőzkamra is helyet kapott a létesítményben. Az 1932-ben fúrt sós-jódos kút idővel tönkre ment. 1956-ban fúrtak egy újat. A kút 112 m-es mélységből 15 C-os alkálikloridos, metabórsavat is tartalmazó, brómos, jódos rendkívül agresszív ásványvizet termel a felszínre. A vizet kazánokkal melegítették a fürdési hőmérsékletre.

 

Az Erzsébeti Gyógyfürdő vize alkalmas volt ízületi gyulladások, porckorongsérv és unikálisan nőgyógyászati idült, gyulladásos folyamatok, vérzési rendellenességek gyógyítására.

 

A fürdőt 2000-es évek elején felújították. Korszerű medencehidraulikával és akadálymentesítéssel látták el. Azóta nem működik.

HAGYOMÁNY ÉS EGÉSZSÉG EGY FORRÁSBÓL…

Magyar Fürdőkultúra Kft.

Forrás: Magyar Fürdőkultúra Kft.

Hozzászólások lezárva.